PODosłonami.pl
Odmiany jeżyny polecane pod osłony
Jeżyna (Rubus fruticosus) jest coraz częściej uprawianym gatunkiem roślin jagodowych w tunelach foliowych. Produkuje się ją na mniejszą skalę, głównie w gospodarstwach prowadzących uprawę maliny na rynek deserowy. W tym przypadku jeżyna stanowi do około 20% wszystkich nasadzeń. W artykule przedstawiam przegląd odmian jeżyny, które polecane są do uprawy pod osłonami.
Czytaj dalej...
Odmiana 'Loch Ness'
Odmiany jeżyny z polskiej hodowli
‘Brzezina’ (hodowca: Sadowniczy Zakład Doświadczalny Instytutu Ogrodnictwa Brzezna Sp. z o.o.) – odmiana bardzo wczesna. Owoce średniej wielkości, jędrne, o bardzo dobrej trwałości pozbiorczej. Wzrost średni, pędy sztywne, łukowato wygięte, bezkolcowe.
‘Gloria’/NR145301 (hodowca: Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o.) – odmiana bardzo wczesna (dojrzewa kilka dni przed ‘Loch Tay’) owocująca na pędach dwuletnich. Owoce smaczne, słodkie (zawartość ekstraktu około 12% Brix), z leśnym posmakiem, bardzo duże (8-10 g) i błyszczące. Mają wysoką trwałość pozbiorczą. Pędy bezkolcowe o średnio silnym wzroście. W porównaniu do innych odmian jest mniej podatna na antraknozę oraz szpeciela jeżynowca.
‘Gracja’ (hodowca: Sadowniczy Zakład Doświadczalny Instytutu Ogrodnictwa Brzezna Sp. z o.o.) – owoce średniej wielkości, słodkie (zawartość ekstraktu około 14% Brix), są przydatne do transportu. Odmiana o średniej porze dojrzewania.
‘Ruczaj’ (hodowca: Sadowniczy Zakład Doświadczalny Instytutu Ogrodnictwa Brzezna Sp. z o.o.) – owoce średnie lub duże, smaczne, o leśnym aromacie. Mają kształt elipsowaty. Są czarne z silnym połyskiem, zwarte i twarde, o silnej skórce. Odmiana średnio wczesna. Pędy sztywne, bez kolców. Rośliny są mało podatne na przemarzanie.
- Owoce jeżyny ‚Brzezina’’ (fot. Sadowniczy Zakład Doświadczalny Instytutu Ogrodnictwa)
- Owoce jeżyny ‚Gloria’ (fot. Agnieszka Orzeł)
- Owoce jeżyny ‚Ruczaj’ (fot. Sadowniczy Zakład Doświadczalny Instytutu Ogrodnictwa)
Odmiany jeżyny z hodowli zagranicznych
‘Asterina’ (hodowca: Peter Hauenstein, Szwajcaria) – wczesna pora dojrzewania. Owoce duże i bardzo duże (7-10 g), błyszczące, mają zaokrąglony lub zaokrąglono-wydłużony kształt. Są słodkie, aromatyczne, jędrne, twarde i dobrze znoszą transport. Rośliny bezkolcowe, o średnio silnym wzroście i dobrej zdrowotności.
‘Columbia Star’ (hodowca: Oregon State University, USA) – odmiana wczesna, plenna. Owoce duże (około 8 g), wydłużone, wyrównanej wielkości, jędrne. Mają ciemny kolor i są błyszczące. Krzewy o dobrym wigorze, częściowo mrozoodporne. Pędy nie są pokryte kolcami.
‘Loch Ness’ (hodowca: Scottish Crop Research Institute, Szkocja) – standardowa odmiana, średnia pora dojrzewania owoców. Owoce duże i bardzo duże (6-10 g), wydłużone, stosunkowo słodkie (zawartość ekstraktu około 10% Brix). Są bardzo jędrne, dzięki czemu bardzo dobrze znoszą transport. Pędy bezkolcowe, o silnym wzroście, wykazuj dużą odporność na mróz. Odmiana owocuje na pędach dwuletnich i jest bardzo plenna.
‘Loch Tay’ (hodowca: Scottish Crop Research Institute, Szkocja) – odmiana bardzo wczesna (dojrzewa 10-14 dni wcześniej niż ‘Loch Ness’), owocująca na pędach dwuletnich. Owoce są średniej wielkości (do 5 g), jędrne i smaczne (zawartość ekstraktu ponad 10% Brix), mają zaokrąglony kształt. Dobrze znoszą warunki długiego transportu. Pędy nie są pokryte kolcami. Krzewy o średnim wigorze. Odmiana plenna.
‘Natchez’ (hodowca: University of Arkansas, USA) – odmiana bardzo wczesna (dojrzewa 10 dni wcześniej niż ‘Loch Ness’), plenna. Owoce bardzo duże (ponad 9 g), wydłużone, cylindryczne, smaczne (około 10% Brix), aromatyczne. Mają kolor prawie czarny, z połyskiem. Dobrze znoszą transport. Rośliny o silnym wzroście. Krzewy mają niską odporność na mróz.
‚Relevant’ (wyhodowana w Mołdawii) – odmiana wczesna, owocuje na pędach dwuletnich. Owoce są bardzo duże, o średniej masie 10 g. Mają słodko-kwaśny smak. Dobrze znoszą transport. Krzewy są silnie rosnące, o wzniesionych pędach (bez kolców) z tendencją do rozkrzewiania się na boki.
‘Victoria’ (hodowca: Driscoll, USA) – owoce bardzo duże, o wydłużonym kształcie, słodkie (zawartość ekstraktu około 12% Brix).
- Owoce jeżyny ‚Asterina’ (fot. meiosis.com.uk)
- Owoce jeżyny ‘Columbia Star’ (fot. American Society for Horticultural Science)
- ‚Loch Ness’ – owoce jeżyny w trakcie dojrzewania
- Owoce jeżyny ‚Loch Ness”(fot. The Royal Horticultural Society)
- Owoce jeżyny ‘Loch Tay’ (fot. The Royal Horticultural Society)
- Owoce jeżyny ‚Naches’ (fot. American Society for Horticultural Science)
- Owoce jeżyny ‚Relevant’ (fot. Kusibab)
- Owoce jeżyny ‚Victoria’ (fot. Clock House Farm)
Doświetlana produkcja truskawek – czy to przyszłość także w Polsce? Przykład z Holandii.
Van Oers Fruit to jedna z wiodących firm holenderskich specjalizujących się w produkcji truskawek, szczególnie w szklarni. Wizyta w tej firmie była jednym z punktów programu Kongresu Truskawkowego, jaki odbył się w Antwerpii we wrześniu [...]




























