PODosłonami.pl

Yara Banner nr 3Yara Banner nr 3

Wczesna papryka – technologia uprawy w tunelach pompowanych  

Wczesną paprykę w najnowocześniejszej technologii można było obejrzeć już pod koniec kwietnia w gospodarstwie Anny i Marcina Bednarków w Grabowej. Plantacja obejmuje 3,5 hektara pod jednym dachem, w tunelu pokrytym podwójną folią pneumatyczną, pomiędzy której warstwy pompowane jest powietrze. Obiekt ma 7,5 metra wysokości i charakteryzuje się wysokim stopniem izolacji termicznej, co umożliwia rozpoczęcie produkcji już wczesną wiosną i zabezpiecza rośliny przed przymrozkami. O tym jak uprawiane jest wczesna papryka w tunelach pompowanych przeczytacie w poniższym artykule.

Czytaj dalej...

Marcin Bednarek uprawia głównie odmianę Yecla (fot. DŁB)

Technologia produkcji papryki

Na całej powierzchni tunelu pompowanego posadzono około 75 tysięcy roślin papryki, rozmieszczonych w rzędach oddalonych o 95 cm i co 45 cm między roślinami w rzędzie. Każda nawa w obiekcie ma szerokość 9,6 m. Pan Marcin nie odkaża chemiczne gleby w tunelach. Postawił już od kilku lat na wprowadzanie produktów mikro- i makrobiologicznych do tuneli. Dotyczy to zarówno produktów doglebowych, jak i ochrony biologicznej roślin – zamiast używania chemicznych środków ochrony roślin. Jednym z powodów jest stworzenie warunków niekorzystnych do namnażania się patogenów, które mogłyby powodować choroby odglebowe. Produktem stosowanych od kilku lat w uprawie w Grabowej jest Trianum, produkt bazujący na grzybie Trichoderma harzianum T-22, który skutecznie konkuruje z patogenami z rodzajów Pythium, Rhizoctonia, Fusarium i Sclerotinia, ograniczając ich rozwój na korzeniach. Dodatkowo widoczna jest poprawa pobierania składników odżywczych przez rośliny, gdyż Trianum rozkłada trudno przyswajalne związki fosforu, żelaza i innych mikroelementów, przekształcając je w formy łatwo dostępne dla roślin. Pan Marcin też podkreśla pozytywną działalność dżdżownic w glebie, które drążą w glebie sieć kanałów, co znacznie zwiększa jej porowatość i wspomaga cyrkulację powietrza. Ułatwiony jest dostęp tlenu dla korzeni roślin i mikroorganizmów glebowych.

Baner Koppert (art o M. Bednarku)

Wczesną wiosną w tunelach pod uprawę papryki wprowadzane jest nawożenie organiczne. Wykorzystywany jest kompostowany obornik kurzy. Wprawdzie podnosi on odczyn gleby, ale dostarcza materii organicznej, co znacznie poprawia strukturę gleby na cały sezon. Pan Marcin nie stosuje nawożenia posypowego przed sadzeniem roślin, a wszystkich składników niezbędnych w sezonie dostarcza drogą fertygacji i dolistnie.

Odmiany papryki od lat bez zmian

W strukturze nasadzeń w gospodarstwie państwa Bednarków dominującą odmianą papryki jest Yecla. Zestaw jej cech idealnie wpisuje się w potrzebę producentów, którzy stawiają na szybki plon, wysoką jakość owoców i stabilność produkcji. Jest to najwcześniejsza odmiana na rynku, co pozwala rozpocząć zbiory wcześniej, niż w przypadku innych odmian, i uzyskać wyższe ceny za „zieloną” paprykę. Jest to odmiana szczególnie przydatna do uprawy w tunelach pompowanych, gdzie jej zbiory można zbiory jeszcze bardziej przyspieszyć. Owoce ważą 190–220 g, mają grubą ściankę, są ciężkie, co wpływa na dobrą trwałość pozbiorczą i umożliwia bezpieczny transport na duże odległości. W okresie pełnego wybarwienia owoce odmiany Yecla są intensywnie czerwone, co sprawia, że są chętnie kupowane przez sieci handlowe, nadają się także na rynki eksportowe. Cechą przydatną w czasie zbioru jest długa szypułka, dzięki czemu następuje mniej uszkodzeń owoców i wyższa jest wydajność pracy podczas zbioru i pakowania.

Uzupełnieniem asortymentu jest uprawiana na niewielkiej powierzchni żółta papryka typu blok – odmiana Kioto.

Zwykle pierwsze nasiona papryki, której rozsadę produkuje sam w tunelu pełniącym rolę mnożarki, pan Marcin wysiewa 1 stycznia, aby móc wystartować z wysadzaniem roślin do tunelu w marcu. W tym roku rośliny na miejscu stałe sadzone były w drugiej dekadzie marca. Wszystko po to, aby jak najszybciej móc rozpocząć zbiory wysokiej jakości owoców. W tym sezonie Państwo Bednarkowie poinformowali, że w ich tunelach zbiory papryki z pompowanych tuneli rozpoczęły się 28 kwietnia.

Biedronki przeciwko mszycom w papryce

W uprawie papryki dużym zagrożeniem są mszyce – dwa główne gatunki co roku występujące w tunelach to Aphis gossypii, Myzus persicae. Mszyce rozmnażają się bardzo szybko, szczególnie w zamkniętych tunelach, gdzie panują stabilne warunki temperatury i wilgotności. Bez wczesnej interwencji jedna kolonia może w krótkim czasie doprowadzić do zamierania pędów, pojawienia się grzybów sadzakowych i przenoszenia wirusów na całą uprawę.

Wprowadzenie biedronek – naturalnych drapieżników mszyc – pozwala na utrzymanie populacji szkodników poniżej progu ekonomicznej szkodliwości, bez użycia insektycydów. Dzięki temu owoce papryki są wolne od pozostałości chemicznych insektycydów. Najczęściej w uprawę wprowadzane są dwa gatunki biedronki. Pierwszy to Adalia bipunctata, powszechnie znana jako biedronka dwukropka i dostępny jako produkty Aphidalia. Drugi gatunek to Propylea quatuordecimpunctata – biedronka wrzeciążka, w sprzedaży występująca jako produkt Propylea. W przypadku pierwszego gatunku na uprawę wprowadzane są larwy biedronki, w przypadku drugiego gatunku – dorosłe osobniki, czyli chrząszcze.

Produkty z Bacillusem na mączniaka

W uprawie papryki największym do niedawna problemem były uwiądy. Od kilku sezonów plantatorom, szczególnie pod koniec sezonu uprawowego, sen z powiek spędza mączniak prawdziwy. Wywoływany jest najczęściej przez grzyby Leveillula taurica oraz Golovinomyces cichoracearum, które rozwijają się w warunkach wysokiej wilgotności i umiarkowanej temperatury. Ta poważna choroba grzybowa może prowadzić do znacznych strat w plonie i przedwczesnego zakończenia sezonu uprawowego. Pan Marcin zdecydował się na zabezpieczanie uprawy papryki za pomocą środka zawierającego pożyteczne bakterie. Jest to Taegro – biologiczny fungicyd oparty na szczepie Bacillus amyloliquefaciens FZB24. Działa on zapobiegawczo przeciwko mączniakowi prawdziwemu, ale też przeciw alternariozie.

Nawożenie i biostymulacja papryki

Zdrowa rozsada w dobrej kondycji jest podstawą dobrego przyjęcia się roślin na miejscu stałym, dobrego wzrostu i wysokiego plonowania. Pan Marcin – jak podkreśla – nie żałuje roślinom odpowiednich związków na żadnym etapie produkcji. Dlatego już na etapie produkcji rozsady stosuje produkty Lalrise Vita oraz Agro Raiz. Pierwszy z nich, Agro Raiz, aplikowany jest na rozrost korzeni i przyrost włośników, w dawce 5 l na 1000 m2. Drugi produkt na tym etapie produkcji to Lalrise Vita, zawierający bakterie Bacillus velezensis (stosowany dwa tygodnie po Agro Raiz, w dawce 500 g na 1000 m2).

Do pożywki i do zabiegów dolistnych stosowane są nawozy InCa oraz Intrafol NCa. Pierwzy z nich – InCa Ultra – jest stosowany regularnie w celu poprawy jakości owoców i zapobiegania suchej zgniliźnie ich wierzchołków, co coraz częściej stanowi problem w uprawie papryki. Wapń w pożywce jest podawany bez przerwy, przez  cały sezon (dawka zalecana przez producenta to 2 l na 1000 l pożywki). Drugi produkt, także podawany w pożywce, to IntraFol NCa, w dawce 5-10 l/ha. Ma za zadanie dalej w sezonie przyspieszać wzrost i zagęszczać rośliny, dzięki tworzeniu krótszych międzywęźli. Dolistnie lub dokorzeniowo pan Marcin stosuje także produkt Booster, w dawce 2-3 l/ha. Jego głównym zadaniem jest poprawa wybarwienia owoców i podniesienie poziomu Brix, a także lepsze dorastanie owoców.

Dodatkowo rośliny są wspomagane przez cały sezon produktami o działaniu biostymulującym Agro-Sorb. Produkty te zawierają biologicznie aktywne aminokwasy w formie L-α, które wspierają rośliny w warunkach stresowych, poprawiają wigor, rozwój korzeni i jakość plonów. W uprawie papryki podaje się je zarówno dokorzeniowo, jak i dolistnie. W okresie produkcji rozsady i po posadzeniu wykorzystuje dokorzeniowo produkt Agro-Sorb Radiculum (0,5% roztwór co 3–5 dni naprzemiennie z L-Amino+ Ca – co wspomaga ukorzenianie i niweluje stres przesadzania. Drugi produkt stosowany dolistnie to Agro-Sorb Folium (0,5% roztwór, codziennie lub co 2 dni). Wpływa on na poprawę zdrowotności liści i intensywności fotosyntezy.

Paprykowa koniunktura

Dostarczanie papryki na rynek we wcześniejszym, niż standardowy termin, to jedyna szansa na utrzymanie opłacalności produkcji. W tym roku pod koniec czerwca cena papryki spadła do poziomu poniżej 4 złotych za kilogram, co nie pozwala na utrzymanie płynności finansowej gospodarstwa. Dziś wyprodukowanie kilograma papryki w nowoczesnej technologii kosztuje około 4,50-5,50 złotych. Duży odsetek w tej kwocie stanowią rosnące z roku na rok koszty nawozów oraz koszty siły roboczej. Przy produkcji papryki nie da się zmechanizować wielu czynności i pracownicy są niezbędni przez cały sezon, od sadzenia, wiązania roślin do podpór, po zbiór i pod koniec sezonu – do likwidacji plantacji. Aby utrzymać pracowników p. Marcin w tym roku wybudował nowe pomieszczenia – hotel pracowniczy tuż przy plantacji papryki.

Sytuacja na rynku papryki i ceny za uzyskiwane owoce z tradycyjnych tuneli o drewnianej konstrukcji sprawiły, że konieczna była inwestycja w nowoczesny tunel. Obiekt wielonawowy z podwójną, pompowaną folią, jest wyposażony w system automatycznego wietrzenia na całej długości. Duża kubatura tunelu i panujący w nim mikroklimat zapewniają bardzo dobre  warunki do uprawy papryki. Nawadnianie wraz z fertygacją jest sterowane komputerowo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ochrona, biostymulacja i nawożenie papryki. Zalecenia z Pepper Cafe

24 sierpnia br. w Grabowej (gm. Potworów) odbyło się spotkanie branżowe pt. Pepper Cafe poświęcone nowościom odmianowym i technologiom w uprawie papryki pod osłonami. W wydarzeniu uczestniczyli producenci warzyw, doradcy oraz przedstawiciele firm związanych z [...]

ANSB barter
HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet