PODosłonami.pl
Kwas podchlorawy ogranicza choroby wywoływane przez ToBRFV na pomidorach oraz CGMMV na ogórkach
Wirus ToBRFV jest obecnie najgroźniejszym patogenem w uprawach pomidorów pod osłonami. Z kolei wirus CMGGV jest jednym z najgroźniejszych patogenów w uprawach ogórków. Na całym świecie poszukuje się preparatów lub technologii, które pozwoliłyby leczyć chore rośliny lub przynajmniej skutecznie ograniczać objawy chorobowe wywoływane przez te wirusy. W artykule przedstawiamy wstępne wyniki badań przeprowadzonych w Państwowym Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Czytaj dalej...
Rośliny pomidorów i ogórków na początku badań – przed inokulacją
Badania w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach
Takie badania zostały rozpoczęte również w Polsce. Na zlecenie polskiej firmy przeprowadzone zostały w Państwowym Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach pierwsze na świecie badania nad wykorzystaniem kwasu podchlorawego w ograniczaniu chorób wywoływanych przez ToBRFV i CMGGV. Badanie zostały przeprowadzone przez Dr. hab. Beatę Komorowską.
Badania przeprowadzono od 20 kwietnia do 20 czerwca 2023 roku na 24 roślinach ogórka i 24 roślinach pomidora (fot).
Rośliny pomidora przetestowano na obecność wirusa brunatnej wyboistości owoców pomidora (Tomato Brown Rugose Fruit Virus – ToBRFV), a rośliny ogórka na obecność wirusa zielonej mozaiki ogórka (ang. Cucumber Green Mottle Mosaic Virus, CGMMV) metodą RT-PCR. Po stwierdzeniu braku wirusów w roślinach nastąpiła mechaniczna inokulacja wszystkich roślin
Dwa tygodnie po inokulacji przetestowano wszystkie rośliny metodą RT-PCR na obecność badanych wirusów. We wszystkich roślinach pomidora wykryto ToBRFV, we wszystkich roślinach ogórka wykryto CGMMV.
Dotychczasowe wyniki badań i wnioski
Po wystąpieniu objawów chorobowych rozpoczęto podlewanie roztworem ustabilizowanego kwasu podchlorawego oraz kilkukrotnie zamgławiano rośliny tym roztworem.
- We wszystkich roślinach pomidora zainfekowanych ToBRFV i roślinach ogórka zainfekowanych CGMMV, które były podlewane i zamgławiane preparatem zawierającym ustabilizowany kwas podchlorawy wykrywano badane wirusy po 40 dniach stosowania kuracji
- Pomimo wykrywania wirusów w roślinach zaobserwowano znaczące zmniejszenie intensywności objawów chorobowych w trakcie kuracji – szczególnie w górnej części roślin – w stosunku do roślin nie traktowanych preparatem (fot.)
- Kuracja nie była skuteczna w zlikwidowaniu wirusa ToBRFV w pomidorach oraz wirusa CGMMV w ogórkach, znacząco wpływała jednak na ograniczenie objawów chorobowych zarówno na liściach, pędach, jak i owocach.
- W przeprowadzonym doświadczeniu, rośliny podlewano roztworem ustabilizowanego kwasu podchlorawego dwa tygodnie po wykonaniu inokulacji, kiedy na liściach pomidora i ogórka były widoczne objawy. W kolejnym eksperymencie planowane jest zastosowanie środka bezpośrednio po wykonaniu inokulacji w celu sprawdzenia, czy umożliwi to ograniczenie rozprzestrzeniania się ToBRFV w roślinie i rozwój symptomów chorobowych.

Czy da się wyprodukować truskawki „zero pozostałości”?
Wyprodukowanie truskawek w systemie „zero pozostałości” jest możliwe, co pokazują zagraniczni dostawcy. Termin odnosi się do metod uprawy, które eliminują stosowanie chemicznych środków ochrony roślin, zapewniając tym samym produkt wolny od pozostałości pestycydów. Jednak osiągnięcie [...]





