Co słychać na europejskich rynkach warzyw szklarniowych?

PODosłonami.pl

DeRuiter_ToBRFVDeRuiter_ToBRFV

Co słychać na europejskich rynkach warzyw szklarniowych?

Jest już grubo po półmetku sezonu uprawy warzyw szklarniowych. Jak przedstawia się sytuacja na światowych rynkach? Przedstawiamy krótki przegląd wybranych informacji prasowych na ten temat.

Czytaj dalej...

Rosyjskie embargo i unijne wsparcie dla producentów

W związku z przedłużeniem przez Rosję zakazu wwozu produktów z krajów UE do sierpnia 2016 roku Unia Europejska zdecydowała się przedłużyć okres stosowania mechanizmu wsparcia dla pewnych ilości produktów, wymienionych w rozporządzeniu nr 2015/1369.

Obliczeń dotyczących ilości produktów, które będą objęte wsparciem, dokonano na podstawie poziomu eksportu produktów do Rosji, w ciągu trzech lat poprzedzających zamknięcie granic dla towarów z UE, dostosowując je do poziomu wykorzystania przez producentów w każdym państwie członkowskim nadzwyczajnych środków wsparcia, udostępnionych im dla tych produktów w ubiegłym roku.

Ilość poszczególnych produktów (pomidory, marchew, papryka słodka, ogórki) objętych wsparciem mechanizmu wycofywania z rynku wynosi dla Polski  31 500 ton.

Coraz więcej marokańskich pomidorów w UE

Eksport pomidorów z Maroka, w ciągu ostatnich 10 lat, wzrósł prawie dwukrotnie. W 2005 do krajów UE wyeksportowano stamtąd 335,4 tys. ton tego warzywa, a w 2014 już 608,7 tys. ton. W tym czasie największym eksporterem na unijne rynki była Hiszpania, a w ciągu ostatnich dwóch lat największym dostawcą stała się Holandia – obecnie około 60% pomidorów w Unii pochodzi z tych krajów. W tym roku, na trzecim miejscu uplasowało się Maroko dostarczając 605,7 tys. ton pomidorów. Polska znajduje się na dziesiątym miejscu wśród unijnych dostawców pomidorów – eksportujemy na rynki UE 10,4 tys.ton tego warzywa.

Niemcy

Narodowa Agencja do Spraw Rolnictwa i Żywności w Niemczech podała, że w sezonach 2012/2013 i 2013/2014, średnie spożycie pomidorów na 1 obywatela wyniosło 24,9 kg (owoce świeże i przetwory). W 2014 r. Niemcy zaimportowali 701,0 tys. ton tego warzywa, najwięcej z Holandii ( 309,0 tys. ton) i Hiszpanii (164,0 tys. ton). Spoza państw unijnych najwięcej pomidorów dotarło do Niemiec z Maroka (50,0 tys. ton).

Włoski i hiszpański  handel zagraniczny

W okresie od stycznia do kwietnia Włosi wyeksportowali 1,387 mln ton owoców i warzyw, czyli o 4,6% więcej niż w tym samym okresie w 2014 r. Dominowały warzywa świeże w masie 470,0 tys. ton. Natomiast włoski import wynosił 572,0 tys. ton warzyw.



W okresie od stycznia do maja Hiszpania wyeksportowała  2,783 mln ton warzyw, a importowała 577,9 tys. ton. Wśród eksportowanych najwięcej było pomidorów – 589,5 tys. ton, oraz  sałat – 448,0 tys. ton. Za granicę sprzedano 358,4 tys. ton słodkiej papryki, 283,6 tys. ton ogórków i niecałe 150,0 tys. ton kapusty. Warzywem importowanym w największej ilości przez Hiszpanię, były ziemniaki (400,0 tys. ton).

Francuskie pomidory i ogórki

Prognozowane zbiory pomidorów we Francji wynoszą 583,8 tys. ton i są takie same, jak w ubiegłym roku – pomimo zmniejszenia powierzchni uprawy tego warzywa o 5%. Większość pomidorów pochodzi z upraw szklarniowych, a niecałe 15 tys. ton z gruntowych.  Eksport pomidorów z kraju nad Loarą wynosi 248,9 tys. ton. Najwięcej francuskich pomidorów trafia do Niemiec (80,0 tys. ton). Natomiast francuski import tego warzywa przewyższa eksport i wynosi 555,4 tys. ton.

Powierzchnia uprawy ogórka zwiększyła się o 4% w porównaniu do tej z poprzedniego roku, osiągając 573 ha, z czego 392 ha stanowią uprawy szklarniowe. Prognozowane zbiory ogórków we Francji wynoszą 127,4 tys. ton. Eksport francuskich ogórków w minionym roku wyniósł 15,0 tys. ton, w tym na rynki unijne trafiło 6,8 tys. ton tych warzyw. Import osiągnął 73,7 tys. ton (największym dostawcą była Hiszpania – 46,6 tys. ton).

Eksport warzyw z Belgii

Podczas minionego roku z Belgii wyeksportowano 825,0 tys. ton warzyw. Najwięcej eksportowano pomidorów –224,0 tys. ton. Spośród wyeksportowanych warzyw najwięcej skierowano na rynki unijne – 775,0 tys. ton. Z Belgii najwięcej warzyw importuje Francja (220,0 tys. ton), Holandia (172,0 tys. ton), Niemcy (134,0 tys. ton) i Wielka Brytania (57,0 tys. ton).

Na podstawie „Rynek Owoców i Warzyw”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

(fot. Lumiforte)

Rozproszenie światła – korzyść dla roślin

Na wszystkie uprawy warzyw owocujących może korzystnie działać światło rozproszone. Całkowita fotosynteza wzrasta dzięki lepszej penetracji światła i zmniejszonemu stresowi cieplnemu w uprawie.

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet