PODosłonami.pl
Woda decyduje o plonie – jak nawadniać borówki?
Borówka znalazła się w centrum zainteresowania podczas tegorocznych targów Macfrut we włoskim Rimini. Gatunkowi poświęcona była 2-dniowa konferencja, a także pokazy i prelekcje na specjalnie stworzonym stanowisku imitującym warunki uprawy krzewów w polu. Można było nauczyć się zasad cięcia krzewów, a także poznać tajniki oszczędnego nawadniania dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii pomiarowych, m.in. telemetrycznych. Na poletkach omawiane były zasady pracy mikserów nawozowych oraz sposoby pomiaru wilgotności podłoża.
Czytaj dalej...
Wysokie plony to nie tylko kwestia odmiany czy agrotechniki, lecz także dostarczenia odpowiedniej ilości wody
Czy borówka potrzebuje wody?
Borówka wysoka jest gatunkiem bardzo wrażliwym na niedobory wody. Dotychczasowe obserwacje prowadzone w krajowych i zagranicznych ośrodkach naukowych wskazują na wysoką zasadność budowania systemów nawadniania na plantacjach pod osłonami, jak i tych polowych. Bez wody ani rusz!
Doświadczenia zespołu Pracowni Nawadniania w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach prowadzone przez prof. dr. hab. Waldemara Tredera i mgr Annę Tryngiel-Gać dowiodły, że w przypadku borówki różnica w wielkości plonu pomiędzy uprawą nawadnianą a nienawadnianą była znacząca. Zwyżka plonu uzyskana w różnych doświadczeniach dzięki zastosowaniu nawadniania wynosiła średnio 33% (1,02 t/ha) na plantacjach młodych i 144% (7,42 t/ha) na plantacjach w pełni owocowania. Współczynnik efektywności nawadniania na plantacjach młodych wynosił średnio 26,94 kg zwyżki plonu owoców na 1 mm (10 m3/ha) wody zużytej do nawadniania, a na plantacjach w pełni owocowania 54,59 kg zwyżki plonu owoców na 1 mm (10 m3/ha) wody zużytej do nawadniania. Po przeliczeniu wynika z tego, że dla uzyskania 1 kg zwyżki plonu trzeba zużyć aż 371 litrów wody na plantacjach młodych i 183 litry wody na plantacji w pełni owocowania. Współczynnik straty plonu w przypadku zaniechania nawadniania na plantacji wynosił średnio 24% na plantacjach młodych i 57% na plantacjach w pełni owocowania.
Zostało jeszcze 87% artykułu
Dalsza część artykułu dostępna jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Jeśli jeszcze nie posiadasz konta, zarejestruj się za darmo.

Partnerstwo firm Bayer i Source.ag
Firma Bayer, do której należy m.in. marka De Ruiter, oraz Source.ag niedawno rozpoczęły współpracę dotyczącą wprowadzenia nowoczesnych rozwiązań z dziedziny sztucznej inteligencji (AI) w stacji doświadczalnej De Ruiter Experience Center. Rozwiązania firmy Source.ag będą wykorzystane [...]



